2015. október 28., szerda

Kemese Fanni: A napszemű Pippa Kenn (Pippa Kenn-trilógia #1)

0

Szerző: Kemese Fanni
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 304
Besorolás: fantasy, disztópia, zombi, romantikus
Sorozat: Pippa Kenn-trilógia
Fordító: -
ISBN: 9789632459875

Fülszöveg:

Pippa bármit feláldozna az élő emberi beszédért, vagy egy érintésért. 
Az erődházban a napok egyformák, és társaságot csak színes digitális magazinok adnak. Az erdőt a biológiai katasztrófa áldozatai uralják, akik gyűlölik a szépséget és emberséget, az elveszett életük nyomait. Bármikor megölnék Pippát. 
Pippa tizenhetedik születésnapján döbbenetes dolog történik. Vajon megváltozhat az élete? Létezhet számára a szerelem egy ilyen zord világban? Mit jelent a társ? És mit jelent a bizalom?
* * *


Elég régóta volt várólistás a könyv, de valahogy mindig csak halogattam. Egyszer kivettem a könyvtárból, de aztán nem volt kedvem elolvasni, ezért vissza is vittem mielőtt kiolvashattam volna. A Könyvhéten voltam, éppen Helena Silence dedikált nekem könyvjelzőt, amikor megláttam, hogy Kemese Fanni ül mellette és ő is lelkesen dedikálja mind a könyveket, és mind a könyvjelzőket. Körülbelül akkor jelenhetett meg a Pippa Kenn második része, A viharszívű Mya Mavis aminek csodálatos borítója elérte a hatását, ugyanis konkrétan lebénultam amikor megláttam, egy mögöttem tolakodó emberkének sikerült visszahoznia a transzból. Köszi még egyszer! :D Amikor végül leesett, hogy "jé ez a Pippa Kenn második része, de várjunk csak, még az elsőt sem olvastam..." után, el is döntöttem magamban, hogy ha esik ha szakad, nekem el kell olvasnom végre ezt a könyvet! Sajnos a nyáron megint megfeledkeztem ezen ígéretemről, de most amikor másodjára kivettem a könyvtárból, akkor el is olvastam végre valahára! "meghajol a tapsviharban"
Ahhoz képest, hogy alig 300 oldal, jó sokáig húztam, majdnem egy hétig. A vége felé, amikor már csak 40 oldal volt hátra, akkor kérdeztem meg pár blogger társamat, hogy ők olvasták e a Pippát és mennyire tetszett neki. Akkor jött Fruzsi, az én egyetlen BFF-m, igaz Fruzsi? :D és mondta, hogy ő enyhén szólva is nem szerette, szenvedett vele eleget amikor ő olvasta, másnak ezt nem kívánja viszont! Ha ezt akkor mondta volna, amikor még a történet elején jártam, akkor egészen biztosan azt mondtam volna, hogy mi a fenéről hablatyol ez itt, hogy nem lehet ezt itt szeretni? De most, hogy túl vagyok rajta, egészen máshogy látom ezt a könyvet, mint amit én először gondoltam vele kapcsolatban. 

Igazából két okból kifolyólag figyeltem fel a könyvre. Az első, hogy az adatlapján disztópia, illetve fantasy címke is van, és már többször említettem, de elmondom még egyszer, hogy bolondulok a fantasy könyvekért. A könyvespolcomon ilyen témában találjátok meg a legtöbb könyvet a romantikusak mellett.
A második dolog ami miatt felfigyeltem elég nagy csoda már nem azért mert magyar író tollából került ki ez a könyvecske, és bevallom szégyen szemre, hogy nem igazán szoktam hazaiktól olvasni, különösen nem ifjúsági regényeket. Ezt tényleg nagyon röstellem, mivel vannak köztük elég nagyszerűek, mint pl. Helena Silence akit az Enigma sorozat szerzőjéként ismerhettek! (Az első részről alkotott értékelésemet, ITT olvashatjátok el!)
Most nézem, hogy lesz 3. ok is... A borító. Már ne hogy félre tessék érteni, nem a gyönyörűsége miatt figyeltem fel rá, az csak a második résznél lesz, tessenek alaposabban olvasni hanem inkább azért mert olyan kripi. De most nem? Állandóan próbáltam elképzelni, hogy milyen lehet az a sárga szem, erre tessék csak rá kell nézni a borítóra! Rémálmaim voltak tőle esküszöm! csak nekem tűnt úgy, mintha a képen a csajnak két különböző szeme lenne?? 

A történet kapcsolatban elég vegyes érzéseim vannak. Érdekesen kezdődött az meg kell hagyni. Ott kezdünk bekapcsolódni, amikor a sztoriban Pippa még kislány 13 éves éppen a szülinapját ünnepli az apukájával Paul-al. nem részletezném mert az spoileres lenne, de annyit elmondok, hogy fogunk információt kapni arról, hogy mi vezetett az úgymond "világvégéhez" és, hogy hol éldegélnek apja és lánya. Tehát visszatérve Pippa ajándéka az lesz az apjától hogy elmennek a Harcsa-tóhoz és Paul megtanítja a lányát halat fogni, majd meglátogatják a Halott várost. Minden simán is megy addig amíg a sápadtak meg nem támadják őket. Az apja feláldozza magát, hogy megmentse Pippát, tehát a lány megmenekül, de egyedül lesz 5 éven keresztül. Na itt azért megálltam egy picit és eltátottam a számat. 5 évig egyedül egy erődházban? Én biztos, hogy nem éltem volna túl, ha nem beszélnek hozzám ilyen sokáig. Megjegyzem, hogy ő feltalálta magát és rádiót hallgatott, hogy ne őrüljön bele teljesen a magányba. Imádok beszélni, néha túl sokat is, nekem az kész pokol lett volna! Ez volt egyébként az egyik tulajdonság amiért nálam kedvenc szereplő lett Pippa és nem a szeme nincs közte :D. Amellett, hogy egy nagyon erős személyisége van, még bátor és jószívű is. Az, hogy kibírt 5 évet, és nem lett öngyilkos, pedig sokszor megfordult a fejében nekem egy igazán érett, nem is érett, hanem sokat megélt ember gondolkodását mutatja. + Elmondom nektek, hogy még azért is lopta be igazán magát a szívembe, mert tud íjászkodni és én is meg akarok tanulni! Olyan cukik az íjász fiúk... Mondjuk ez már k@rvára nem a könyvhöz tartozik, de mindegy... :D

A szereplők közül még Ruben-t emelném ki különösebben, érthető okok miatt. Igazából én először teljesen azt hittem, hogy Gage lesz a szépfiú akivel Pippa találkozik, de jó nagyot estem pofára amikor megtudtam, hogy nem is ő lesz és még mellé meg is halt szegény! Na ott kicsúszott pár "mi a fasz?!" a számon, de összességében jól viseltem, nem kell aggódni. Ezután túlléptem az "először azt hittem" gondolatokon és próbáltam az ő párosukra koncentrálni Pippával. Nem részletezem különösebben, de nekem kicsit túl gyorsan történt ez a szerelembe esés. Egyik pillanatban utálják egymást, a másikban már csókolóznak, a harmadikban meg már lefekszenek? Azért ilyen gyorsan szerintem senki sem képes érzelmeket váltogatni, de lehet, hogy csak én vagyok hülye ehhez...
Mindegy is lényeg a lényeg, Ruben különösebben nem nőtt a szívemhez, de azért drukkoltam nekik a könyvben végig! 

Egyébként csak úgy mellékesen tovább mesélném, :D hogy a történet háromnegyede arról szól, hogy hogyan útra kelnek, hogy eljussanak a kolóniába, mert túl szeretnék élni a horda (értsd sápadtak százezrei) "támadását" majd új életet kezdeni. Ez elég unalmas volt számomra, ezért is haladtam vele olyan lassan. A mostani időszakomban nem nagyon van kapacitásom az ilyen hosszú "leírásokhoz". Mindegy is, már majdnem átjutnak a Vörös Erdőn, de Pippa nagyon rosszul lesz, azonban szerencséjükre egy ember megtalálja őket és segít nekik felépülni és újra útnak indulni, ugyanis kiderül, hogy a kolónia már csak nem előttük van. Közben kiderül, hogy Pippa nagybátyja életben van, de Ruben nem mondja el Pippának mert fél, hogy elveszíti őt. Tipikus pasis húzás, mindig csak magukra gondolnak... Igazából innentől annyi a lényeg számunkra, hogy megtalálják végül is, de majdnem belehalnak ebbe - szó szerint. 

Tetszett is meg nem is. Olyan közepes volt, habár egy picit csalódtam mert ettől a könyvtől többet vártam volna. Bár az is lehet, hogy velem volt a baj, ki tudja... A könyv utolsó 30 oldalánál pörögtek fel végre igazán az események, ha az első 270 oldal is ilyen lett volna akkor itt hajlonganék Fanni előtt, de így sajnos ez nem lesz meg. A végén viszont tényleg odatett, és egy szuper 30 oldalt írt amiben volt pár WTF felkiáltásom, mint pl. amikor olvasom itt, hogy Ruben kórházba kerül és na vajon ki fekszik mellette? Ki, vajon ki? Hát persze, hogy Gage... Na ott aztán örömtáncot lejtettem, persze csak képzeletben. :D + Jó húzás volt fannitól, hogy megmutatta nekünk a következő rész egy főszereplőjét, mert igen felcsigázta az érdeklődésemet így Mya iránt...

Ajánlom azoknak akiknek van türelmük, és szeretik a hosszú "leírásokat", valamint a disztópia, illetve zombi rajongóknak is! Talán, ha jobb hangulatomban kap el a könyv akkor nekem is tetszett volna... Talán...


Borító: 5/? Krípi...
Történet: 5/3 Türelem kell hozzá, ami nekem sajnos nincs...
Kedvenc szereplő: Pippa, Gage, Ruben
Kedvenc jelenet: Amikor végre elérik a kolóniát.
Negatívum: Hogy rossz hangulatban kapott el a könyv.* * *


Idézetek a könyvből:

"– Te lány vagy. Hallom a hangodból. Én pedig úriember vagyok. Az úriemberek meg nem bántanak lányokat. Bárhová követlek, ha van vized."

" Fordulj el! – suttogtam, és a karomat összefontam magam előtt. 
– Majd hülye leszek! Már a látványodtól is melegem lesz! Lenne szíved ezt megvonni tőlem ebben a hidegben?"

"– Mind egyedül vagyunk, Pippa, ha van velünk valaki, ha nincs. 
– Ez nem igaz – jelentettem ki. – Maga soha nem tapasztalta meg, hogy milyenegyedül lenni, hogy milyen minden egyes nap úgy felkelni, hogy nincs kivel szót váltania, nincs kiért aggódnia, nincs kit szeretnie. A tudattal élni, hogy talán soha nem találkozik majd egyetlen emberrel sem. – Rövid szünetet tartottam. – Nem becsüli amije van, mert nem tudja, milyen anélkül."

"– Mindig van miért élni – mondtam. (…) – De van, amiért jobban."

"– Megígérni könnyű, betartani nehéz."

"– Miért is kellett nekem mászni először? – kérdeztem összevont szemöldökkel. 
… 
– Mert nagyon jó volt végignézni, ahogy félmeztelenül, a passzentos fekete nadrágodban felküzdötted ide magad."


Nyereményjáték!

Szabályok:
- Ne csak meglátogasd, hanem LÁJKOLD is mindkettőnk facebook oldalát, csak így számítasz bele a sorsolásba!
- Oszd meg a nyereményjáték képét, amit (Fancsali oldalán) találsz meg!
- Iratkozz fel mindkettőnk blogjára, írd meg milyen néven!
- Add meg az email címed, csak is arra az esetre, ha te nyernél, hogy értesíteni tudjunk!
- Válaszolj a kérdésekre!
Senki nem ijedjen meg nem lesznek nehezek a kérdések, és ha elolvassátok a hozzá tartozó bejegyzést akkor abban is benne lesz a válasz! Ehhez kapcsolódóan még annyi, hogy nem tudsz minden kérdésre egy nap válaszolni, mivel egy héten keresztül felváltva írjuk meg a bejegyzéseket és tesszük közzé, magyarán szombat lesz az a nap, amikor az utolsó kérdésre is válaszolni tudsz és befejezheted a doboz kitöltését! Szóval kérem ne kérdezgesse meg mindenki, hogy hol van a poszt mert nem találja, mert addig nem is lesz meg amíg meg nem írjuk!

A nyeremény pedig:

- Dedikált könyvjelző Helena Silence-től
- Dedikált könyvjelző A. O. Esther-től
- Dedikált könyv A. M. Aranth-tól
- Dedikált könyv Bugyló Gergelytől - Oni -A néma város


Mindenkinek sok sikert és szép játékot kívánok!


a Rafflecopter giveaway


Vélemények:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése