2016. március 20., vasárnap

Leiner Laura: Késtél - Rejtett tehetségek a klalviatúra mögött #3

0

Harmadik jelentkezőnk Laura, aki Leiner Laura legújabb sorozatának első részéről, a Késtélről fogja nekünk megírni a véleményét ebben a bejegyzésben, szóval mindenki fogadja szeretettel. :) De nem is csacsognék itt tovább, csapjunk a lovak közé!


* * *

Egy igazán populáris alkotásról van szó, Leiner Laura is tarol a fiatalok körében a Szent Johanna Gimi című sorozata óta. Én is nagy rajongója vagyok az írónőnek, így ezt a könyvét is rekord gyorsasággal olvastam ki. Ez is egy sorozatnak indul, mára már három részes, de én most csak az első részt mutatom be.


Kezdjük a címével. A cím egy dalszövegre utal, amit a főszereplő énekesnő szerzett. Minden kötetnek egy-egy dal a címe. Ez a dal az énekesnő legfontosabb dala, ezzel futott be, ezt már az első oldalakon megtudjuk. Bexi (most már a nevén kéne neveznem) hétköznapi neve Budai Rebeka, anyjával és húgával Budapesten élnek hármasban.
Laura ötlete, miszerint belevezet minket egy sztár hétköznapjaiba, szerintem zseniális. Engem már az első oldalakon magával ragadott a történet, és le sem tudtam tenni, csak mikor anya már kifejezetten mérgesen követelte (úgy hajnali háromkor) hogy tegyem le a könyvet. 


Bexi, normálisan éli mindennapjait (már amennyire egy énekesnőnek átlagosak lehetnek a napjai), nemsokára jön a második lemeze, az Offline, és mivel jól jönne a reklám, menedzserének jó kis ötlete támad. A magát Körtének nevező tag, aki tetováló szalonját elhagyva vált menedzserré, nagyon is ért a munkájához, ugyanis elintézte, hogy Beki vendégszereplő legyen egy tehetségkutató műsorban, méghozzá nem másban, mint a Pop/rocksztár leszek! – ben. Bexi eleinte nem lelkesedik az ötletért, de látván családja izgatottságát és a szereplésben rejlő lehetőségeket, megragadja az alkalmat, és már el is kezdődnek a próbák duett társával, név szerint Nagy Márkkal. A gond csak az, hogy Bexi már az első együtt töltött órában rájön, hogy az ember, akivel együtt kell dolgoznia, egy „egoista, önimádó barom”. Nagyjából ez volt a gondolata az első közös napjuk után, de azért minden olvasó észrevehette egy idő után, hogy Bexi kezdi megkedvelni a társát, és a közös hét során egyre jobban összekovácsolódnak a maguk módján. Minden jól is ment volna a próbákon, azonban kitudódott, hogy Márk beteg. Nagyon beteg. Miközben a többi versenyző nagyban próbált, koreografált, skálázott és sajtómeghívásokra rohangált, addig Márk és Beki az orvoshoz, röntgenezni, majd egy idő után hagyták az egészet, és úgy döntöttek, Márknak pihenésre van szüksége. 


Mivel Márk hangja nem volt épp tökéletes, ki kellett valamit találni, amivel fel lehet dobni a produkciót. Szerencséjükre ez a színpadi elem már előbb ki lett találva, viszont mostanra döntődött el, hogy bizony ez lesz a műsor fénypontja. Beki már azelőtt tiltakozott ez ellen, de most, hogy Márknak a hangszálai nincsenek túl jó állapotban, nincs más választása a lánynak, így belemegy. Annyi minden történik ezen a héten, hogy komolyan azt hiszi az olvasó, ez a könyv legalább egy hónapot elmesélt, pedig nem. Betekintünk abba, hogy mennyi energia és munka van belefektetve egy ilyen tehetségkutató műsorba, mennyi ember dolgozik rajta megállás nélkül, és az egész hét rohanását, munkáját és energiáját egy körülbelül két órás műsorban láthatjuk viszont, ott azonban a színpadon nyoma sincs a rohanásnak. Ott minden tökéletes, fényűző és lélegzetelállító. Ezt látja szívesen a néző. Leiner Laurának ez a könyve teljesen felnyitotta a szemem a televízió világával kapcsolatban, és elkezdtem más oldalról megközelíteni a dolgokat, és rájöttem, hogy teljesen igaza van. forrás

Beki is erre jött rá a hét folyamán, hisz a sajtónak, a fotósoknak, a producernek, a rendezőnek, mindenkinek hazudniuk kellett Márkkal kapcsolatban azon a héten. Azonban természetesen a szombat a legstresszesebb nap számára. A családjával is voltak kisebb gondok, ugyanis a tőlük távol élő, azóta már másik családot alapított apja is eljött a döntőre, és ez kisebb stresszt okozott az anyjánál és nála is, ráadásul ami még nagyobb idegeskedésre adott számára okot,  az exbarátja megjelenése, akit ugyan ő hívott meg, de félt, hogy mit fog az szólni a Márkkal való csókhoz. A duettjük tarolt, a nézők és a zsűrik számára is tetszett ez a befejezés, azonban mégis csak a szavazatok számítanak, így természetesen várt még rájuk jó sok izgalom.

Én már korábban elkezdtem izgatott lenni (nem mintha addig unottan olvastam volna a könyvet), de az eredményhirdetésnél már szinte vibráltam a feszültségtől. Hihetetlen, hogy képes Laura elérni, de úgy érzi az olvasó, mintha ő is ott állna, vagy mintha ő lenne a főszereplő. Ez semmivel össze nem hasonlítható érzés.

„ (…) Márk pedig görcsösen rászorított a kezemre. Viszonoztam a szorítást, elfehéredett ujjakkal fogtuk egymás kezét a színpadon, amikor is a műsorvezető a szájához emelte a mikrofont, én pedig magamban Márk nevét ismételgetve visszatartott lélegzettel lehunytam a szemem. „

Á-á, ne is reménykedj, nem fogom elmondani a következő részt. Tudom, igazságtalan az élet, én is így éreztem, mikor befejeztem ezt a kötetet. Hát még mikor kiderült számomra, hogy hónapokat kell várnom rá, hogy kiderüljön az igazság … De megérte. Abszolút megérte. Leiner Laura az egyik legjobb író a világon, ha nem a legjobb. Ezt a könyvet mindenkinek el kéne olvasnia. Köszönöm, hogy velem tartottatok, gondolom mondanom sem kell, hogy számomra ez kiütötte a tízes skálát. Remélem kedvet kaptatok az elolvasásához. :)
Laura
Vélemények:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése