2016. július 13., szerda

Brigid Kemmerer: Storm - Vihar (Elementál #1)

0                                                                                                                                 
"Az önvédelmi tanfolyamra költött hatvan dollár kidobott pénznek bizonyult. "
                                                                                                                                 


Szerző: Brigid Kemmerer
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 536
Besorolás: ifjúsági, fantasy
Sorozat: Elementál
Fordító: Vallató Péter
ISBN: 978963373832


Fülszöveg: 

Becca Chandler egyszer csak abban a helyzetben találja magát, hogy bármelyik fiút megszerezheti – bármelyiket, amelyiket nem akarja. Köszönhetően volt barátja hazug pletykáinak. Egy este kimenti Chris Merricket az iskola parkolójában zajló verekedésből. Chris más. Egészen más: uralja a vizet -a testvérei pedig a tüzet, a levegőt és a földet. Erősek. Veszélyesek. Halál fiai. És most, hogy ismeri az igazságot, Becca is. Nehéz titkot tartani, ha az életed van veszélyben. Amikor megjelenik az iskolában Hunter, a titokzatos új fiú, és kiderül, hogy kivételes tehetsége van a rossz helyen a rossz időben lenni, Becca eleinte azt hiszi, bízhat benne. Ám Hunter hamarosan összecsap Chrisszel, és Becca már nem is tudja, ki rejtegeti a legveszélyesebb titkot.


***

Nem volt már olyan sok időm az olvasásra így év végére, szóval sajna az olvasott könyveim számával sem tudnék nektek most nagyon büszkélkedni. Amikor viszont volt rá lehetőségem, akkor is olyan könyveket kerestem, amiket könnyen fel lehet fogni és gyorsan olvasni, mert nem kell annyira töprengenem a cselekményen, hogy akkor most mi, hogy van. Így akadtam rá a Viharra is. 

Megjegyzésként azonban idetűzöm, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy szembe kerültem ezzel a regénnyel. Már szemezgettem vele egy ideje és a könyvtárból egyszer ki is vettem és elkezdtem, de aztán végül is abbahagytam. Hogy miért? Arra sajnos még magam se tudnék egy rendes választ adni. Valahogy unalmasnak éreztem az egész sztorit, szóval körülbelül a második fejezet után le is raktam azzal a végszóval, hogy nekem ebből most ennyi elég volt. Nem rég viszont kint voltunk Franciaországban és amikor a nővéremet elkezdtem nyaggatni azzal a szöveggel, hogy 'nem tudom mit olvassak, segíts már...' akkor megjegyezte, hogy talán most jött el az ideje annak, hogy elkezdjem végre a Storm-ot, mondván, úgyis éppen kint is vihar tombol. ó, az az édes irónia... Ezért hát belementem és másodjára is neki kezdtem és ki hitte volna! A második esélyek tényleg a legjobbak... na jó, az agyam tényleg megzápult a melegben...


Beismerem, az eleje egy kicsit tényleg zötyögősen indult be, meg egy kicsit unalmas is volt, na de amikor elkezdünk megismerkedni a négy Merrick fivérrel, akkor vált csak igazán izgalmassá a történet. Imádom a fiútestvérekről szóló könyveket, szóval nem is volt kérdés, hogy ha már másodjára is belekezdtem akkor végigolvassam e. 

A cselekményszál pörgős volt, főleg, hogy szuperképességekkel rendelkező emberekről szólt, ezért körülbelül minden második másodpercben csináltak valami galibát, amit aztán rendbe kellett hozniuk. Ugyan láttam, hogy molyon az értékelésekben, elég sokan hasonlítgatják ezt a sorozatot a Jennifer L. Armentrout által írt Obszidiánhoz, azonban szerintem egyáltalán nem kell ehhez párhuzamot húzni és állandóan azokat a részleteket keresni, amik lehet, hogy véletlenül tényleg megegyeznek, mert akkor csak magunktól vesszük el azt a felfedezést, hogy élvezni is tudjuk a könyvet. 


Szóval, a szitu az, hogy vannak olyan emberek, akik különleges képességekkel rendelkeznek, és itt nem arra gondolok, hogy meg tudod e nyalni a lábujjadat konkrétan képesek uralni egyet-egyet a öt fő elem (víz, tűz, levegő, föld és szellem) közül. Persze vannak olyanok, akik nem, hogy csak az egyiket képesek uralni, hanem egyszerre mind az ötöt!!! Bizony, bizony, őket pedig Őrzőknek hívjuk, akik azért "jöttek létre", hogy megöljék vagy eltávolítsák azokat a személyeket, akik nem tudják kontrollálni az elemüket és többé-kevésbé ez volt a fő bonyodalom okozója is a történetben, mivel, hogy a Merrick fivérek is egy-egy elemet uralnak + gyanúsítják is őket egy gyilkossággal, de ezt a részt nem szeretném most részletesebben elmesélni, mert akkor lelőném a poént. 

Ebben a könyvben a víz elemnek van a legnagyobb szerepe, már olyan szinten, hogy a főszereplő srác Chris, akiről a könyv szól, ezt az erőt uralja. Chris karaktere szerintem eléggé lagymatagra sikeredett, már olyan értelemben, hogy a bátyjaihoz képest neki semmilyen személyisége nincsen, nagyon nem is ismerhettük meg és nekem úgy unblock egyáltalán nem jön be a csávó. Beccától egész végig csak azt hallgathatjuk, hogy milyen jóképű, bátor és erős, viszont ezeket a tulajdonságokat aztán a történet során egyszer sem mutatja be nekünk, ezért egy idő után már csak felhúztam magam, ha Becca ömlengéseit olvastam róla.


Főszereplő hősnőnk pár fokkal elviselhetőbb, mint hősférfink van ilyen szó? habár ő is eléggé határeset. Tipikusan azt a szenvedő lánykát alakítja, akinek a szülei elváltak, ezért neki aztán minden problémája van. Nem azt mondom, hogy egy hisztis kis picsa volt, de kevesebb szenvedést jobban elviseltem volna. Volt neki egy pár jobb megnyilvánulása, és azt például tényleg sajnálom, ami vele történt, de nem igazán kedveltem meg. Az viszont, hogy a végén kiderül róla, hogy ki is ő, na az nagy meglepetés volt számomra és egyben az egyik legjobb fordulat is, amit olvastam.

A kettejük kapcsolatáról nem is tudom mit lehetne írni, mivel Becca és Chris között nem is volt semmilyen kapcsolat. már szerelmi szinten értve Barátoknak elmentek, de amúgy ahhoz képest, hogy mennyire hangoztatták mindketten, hogy de jó lenne végre együtt, de nem lehet emiatt meg amiatt, bla bla bla... UNALMAS! Semmilyen kémia vagy kötödés vagy a fejükben kitalált fantázia világban megszületendő kapcsolat, vagy akármi is legyen az, amit a könyvben előadtak; NINCS.
Az elején sem volt és a végén sem lesz, szóval aki esetleg csak azért olvasná el, mert mások azt mondták rá, hogy romantikus regényről van szó, ne tegye! Mert nem az.

Ha már egy románcról kéne írnom, akkor inkább a szerelmi háromszög igen az is van benne harmadik tagját és főszereplő hősnőnket választom múzsámul, mivel közöttük legalább tényleg volt valami. Hunter egy igen érdekes személyiség a köves karpereceivel, (amiknek egyes darabjai önbizalmat hozhatnak, míg mások gyógyítanak vagy éppenséggel felerősítenek egy másik követ) a nemtörődömségével és az őt körülvevő kiismerhetetlenséggel. Ő az új fiú, aki nem rég érkezett az iskolába és persze minden lánynak megtetszik - köztük Beccának is. Végül a srác is felfigyel a lányra és egyre többet kezdenek el együtt lógni és eközben egy érdekes kapocs alakul ki köztük. Itt akkor már nem is rejtem véka alá, hogy én teljes egészében a Team Hunter csapatba tartozom, az egész könyv alatt csak neki szurkoltam és igen csalódott voltam, amikor végül is mégis Christ választotta a csaj, pedig tudtam, hogy úgy is az lesz a végkimenetel. Visszatérve a témára; ami Becca és karkötős fiú között volt, az tényleg valódi volt és nem csak valami fejben született álombuborék. Valószínűleg ezért is tetszett jobban az ő kapcsolatuk.

A Merrick fivérek közül a kedvencemmé vált ebben a kötetben Gabriel, aki a második sztori főszereplője lesz, valamint Michael, akit nagyon megszerettem amiatt, ahogy a testvérei nevelését kezelte és gondoskodott róluk. Christ már pár bekezdéssel ezelőtt letisztáztuk és hát, maradt Nick, akiről még nincs meg a teljes véleményem, remélhetőleg a következő kötetekben kicsit több információt tudunk meg róla.

Összességében és nem bántam meg, hogy belekezdtem és elolvastam, egynek elment. Javítani lehetne benne több mindent is szerintem, de lehet, hogy valaki meg pont azok miatt a dolgok miatt fogja szeretni, amiket én átírnék úgyhogy nem is ringatom magam hamis reményekbe. Azoknak ajánlom mindenképpen, akik inkább a fiatalabb korosztályhoz tartoznak és még mindig odavannak az ilyen "lájtosabb" young adult kötetekért.Extra:

A borítóról külön nem ejtettem szót, de ha jellemeznem kéne, akkor én a borzalmasat bélyegezném rá.  Az még oké, hogy valamilyen módon kapcsolódik a könyvhöz, mert kék, meg ott van a négy fiútestvér, már, ha azok ők  de bűn rondán festenek, meg kell mondjam. Ezért is döntöttem úgy, hogy összeszedek nektek pár külföldi borítót, hátha azok jobban fognak tetszeni, bár nem ígérek semmit. Borító: 5/2 Borzalom...
Történet: 5/3 Ha olvasás után kérdeztetek volna, akkor biztosan azt mondtam volna, hogy nagyon tetszett, azonban most, hogy kicsit érlelődött bennem ez az élmény, azt mondom, hogy ez lehetett volna jobb is. 
Kedvenc szereplő: Michael, Hunter, Gabriel
Kedvenc jelenet: Michael, Hunter és Gabriel összes jelenete tetszett. 
Negatívum: Becca, Chris... Soroljam még?***
Idézetek a könyvből:


"Gabriel pólót húzott, sötétzöldet, rajta egy kamion ékeskedett, és egy felirat:Tegnap az anyádat vittem furikázni. 
Becca szemöldöke felszaladt: 
– Röhej! 
Gabriel vigyorgott: 
– Tetszeni akarok!"

"– Nick! – mondta. – Azt hiszem, meg kell kérjelek, hogy harapd meg a karomat! 
– Azt hiszem, meg kell kérjelek, hogy ezt most ismételd el még egyszer!"

"– Ebben a tanévben én még nem keveredtem verekedésbe! 
Beccának ezen a körülmények ellenére is mosolyognia kellet: 
– Még csak szeptember van. 
Gabriel legyintett: 
– Részletkérdés."

"– Csinálj valamit! – kiáltotta Becca. – Nem tudsz jégfalat építeni, vagy… 
– Viccelsz? – válaszolta Chris. – Nem vagyok én X- Man!"

"– Itt lakik Chris Merrick? 
– Aha. – A srác megint végigmérte tetőtől talpig, és a lánynak egyáltalán nem tetszett a pillantása. Úgy nézett ki, mintha mondani akarna még valamit de aztán beérte ennyivel: 
– Nincs itthon. 
– Ne mondd. Én is tudom, mert eszméletlenül fekszik a hátsó ülésemen."

"– Casper, a lány azt mondta, valakinek fogni a kell a pórázodat! 
A kutya felvakkantott. 
Utána lehajtotta a fejét, a szájába vette a póráz végét, és gazdája után indult."
Vélemények:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése