2016. október 27., csütörtök

April Genevieve Tucholke: Wink, Poppy, Midnight - A hős, a hazug és a hitvány

2

Szerző: April Genevieve Tucholke
Kiadó: Menő Könyvek
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 256
Besorolás: ifjúsági, thriller
Fordító: ?
ISBN: 9789634032830

Fülszöveg:

Minden történetbe kell egy hős.
És kell bele egy hitvány gonosztevő.
És hogy még mi? Megfejtésre várok titkok…
Wink egy vörös hajú, szeplős lány a szomszédból: senki sem ismeri egészen, a lénye csupa talány és rejtély. A szőke, ezüstszürke szemű Poppy a leggyönyörűbb és egyszersmind a legaljasabb és legkegyetlenebb lány a középiskolában: egy igazi manipulatív méhkirálynő. És itt van a harmadik, Midnight, egy édes, de bizonytalan fiú, aki nem tud választani kettejük közül. Wink. Poppy. Midnight. Két lány. Egy fiú. És egy rémisztő, veszélyes erdő, ahol egyre több borzalmas esemény követi egymást. Mi történt valójában? Van, aki tudja. És van, aki hazudik.

***

Köszönöm szépen a saját példányomat
a Menő Könyvek Kiadónak! 
Moly/Blog/Facebook/

"A legfurcsább történetek mindig igazak."
Sokáig tartott, mire lelkileg és fizikailag is eléggé összeszedtem magam ahhoz, hogy ennek az értékelésnek a megírásába kezdjek. Miután kiolvastam a könyvet, vagy száz féle különböző 
érzelem kavargott bennem. Hitetlenség, bosszúság, csodálkozás... Hogy megvalljam az igazat, nem is hittem benne, hogy lesz elég erőm ahhoz, hogy megírjam ezt a bejegyzést, és mégis. Most itt vagyok, hogy elmeséljem nektek minden érzésemet és tapasztalatomat ez iránt a könyv iránt. Szóval akkor lássuk...


Kezdem az elején. 
A figyelmemet a regény iránt elsősorban a borító keltette fel. Rögtön beleszerettem. Csupa rejtély és átláthatatlanság és mégis, valamilyen módon gyönyörű. A fekete háttér jó választás volt és a mindenféle színes állat, növény, dolog nagyon is passzol hozzá. Egy szó, mint száz; nagyon örülök neki, hogy a Menő Könyvek a borító megtartása mellett döntött. 

A második dolog, ami miatt felfigyeltem a könyvre, az a fülszöveg volt. 
"Minden történetbe kell egy hős.
És kell bele egy hitvány gonosztevő.
És hogy még mi? Megfejtésre várok titkok…"

Ez a négy mondat, már magában is elég volt ahhoz, hogy minden kíváncsiságomat ennek a regénynek szenteljem. Ugye, mind ismerjük még kiskorunkból az esti mese kifejezését... Nekem például nagyon sok Grimm és magyar népmesét olvastak fel és ezekben mindig egy közös volt. Volt benne egy Hős, na meg egy Hitvány gonosztevő... Értitek mire akarok kilyukadni, ugye? 

Lényeg a lényeg; első elolvasásra rögtön a gyerekkori mesék jutottak róla eszembe és az, hogy annak idején mennyire is szerettem őket. Na hát, itt aztán bizony nem a szó szerinti értelmében kell ám érteni a dolgokat. Á, dehogyis, az túl könnyű lenne. Itt minden csűrve-csavarva van, sosem tudod, hogy mi is történik éppen és ezért velem többször is megtörtént az, hogy egy-egy fejezet végét még párszor el kellett olvasnom ahhoz, hogy igazán megértsem, hogy vajon akkor most hol is vagyunk helyileg.

Az egész történet cselekménye, egy szerelemi háromszögre épül, és igen szokatlan felállásban, ugyanis itt két hölgy küzd, egy férfi szívéért és nem pedig fordítva, ahogy azt általában megszokhattuk. Nekem például ez teljesen újdonság volt, mivel bármennyire erősen is gondolok vissza, egy olyan könyvre sem emlékszem, amiben ilyesfajta szerelmi háromszöggel találkozhattam volna. Mondjuk valljuk be, a hosszútávú memóriám nem annyira jó, szóval ez lehet ennek is az oka, valamint én, a rendes két pasi egy csaj felállással sem igazán tudok megbirkózni ép idegekkel, szóval inkább azt is hanyagolni szoktam, ugyanis vagyok olyan szerencsétlen, hogy minden, de tényleg MINDEN egyes alkalommal abba a srácba szeretek bele, akit aztán a végén kidob. Én meg aztán ott maradok hoppon. Köszi, inkább passzolom. 

Visszatérve azonban az eredeti témára, ugye kezdésnek van itt nekünk a kissé furcsa, szerelmi háromszögünk. Ennek tagjai Wink, a vörös hajú, rejtélyes lány, aki a szomszédban lakik. Ezek után jön a háromszögünk egyetlen férfi tagja, Midnight. A fülszövegben édes, ámbár bizonytalan fiúként szerepel. Osztom ezt a nézetet, de majd mindjárt bővebben is szót ejtek róla. A harmadik egyben utolsó főszereplőnk, a gyönyörű, veszélyes azonban igencsak kegyetlen lány Poppy


Én valami miatt, már a fülszövegnél eldöntöttem, hogy Poppy-t nem fogom szeretni. Ennek az oka csupán annyi, hogy nekem már az első pár mondatból az jött le, hogy ő az a tipikus, kegyetlen, szadista méhkirálynő lesz, mint amiket általában filmekben, könyvekben láthatunk. Egészen a regény feléig abban a hitben tartott az írónő, hogy Poppy-nak tényleg nincs szíve, valamint lelke és csak az szerezhet örömet neki, ha másokat piszkál és megalázhat. Aztán, történt valami. Valami megváltozott Poppy-ban és olyan érzelmek kerültek felszínre, amik (majdnem) teljesen megváltoztatták a róla kialakított képemet. Most visszagondolva pedig, nagyon is ironikus, hogy egyetlenegy kicsike tettünk, mennyire képes megváltoztatni valaki más életét. Nem véletlenül szoktuk mondani, hogy a tetteknek bizony következményei vannak. 

Habár nem tudtam megkedvelni még a történet végére is, - amikor már tényleg minden, de minden a feje tetejére állt -, nagyon is örülök annak, hogy az írónő végül ilyen irányba vitte el Poppy karakterét. 

Midnight
Az egyedüli dolog, amit szerettem benne az a neve volt. Egyszerre volt hihetetlen és borzalmas végigszenvedni vele a történteket minden egyes alkalommal, amikor az ő szemszögéből olvastam. Na, az meg még inkább hihetetlen volt számomra, hogy két ennyire jó, női főhős között, hogy tudott az írónő egy ilyen mafla, gyökér és egészen egyszerűen életképtelen karaktert megalkotni. Foghatnánk arra, hogy mire hozzá érkezett már inkább csak így "összeszedett" pár tulajdonságot és egyberakta, persze a legrosszabbak közül vagy  lehet direkt (?) készítette így, mindegy is, nem ez a lényeg. Ez még magában valahogyan elviselhetőbb lett volna, na de aztán jött a második Midnight hullám. Azon kívül, hogy egy életképtelen barom, aki nem tud saját magában egy értelmest döntést sem hozni, még gyáva is. Én azt sosem fogom felfogni, hogy vajon Wink miért tartotta Hősnek, ugyanis egyáltalán nem volt az. Valamilyen esetben, inkább az áldozat jelző illett volna rá.


Utoljára pedig a legfurcsább, ámbár legérdekesebb karaktert hagytam, Wink-et. Meg kell mondjam, ha valaha is kedvenc karaktert kell választanom akkor ő lenne az. Első benyomásra is ő volt nekem a legszimpatikusabb és ez a könyv végére egyáltalán nem is változott meg. Ő is, mint Poppy, nagy változásokon ment át. Sok érzelmem volt vele kapcsolatban, az az egy, amit mégis ki akarok emelni, a meghökkenés lesz. És szerintem ez lesz az az érzelem is, ami a legjobban ki fogja tudni fejezni mindazt, amit olvasás alatt éreztem. Mind a cselekedetei, mind a gondolkodásmódja egyszerre volt meghökkentő, bizarr és egy kicsit talán beteg is. Mégis, én az ő karakterét éreztem leginkább a legközelebb magamhoz és habár nem olyan véget kapott, mint amilyet én szántam volna neki, jó volt az ő szemszögéből olvasni, nagyon érdekes volt a lelkivilága. Legalább is számomra. 

Az írónő elég ügyesen tudta állandóan bonyolítani a cselekményeket. Amikor valami megoldódni látszódott, jött valami új gond. És így tovább. A végjáték pedig... Hát, én ott haltam meg az utolsó 50 oldalon. Annyira felpörögtek a dolgok, főleg, hogy már kiderülni látszott, hogy na, "ki is az" a gonosztevő hitvány. A végeredmény pedig egyszerre volt fenomenális és borzasztó is. Semmi sem úgy történt, ahogy én akartam, szóval rendesen kiakadtam, amikor egyszer csak így vége szakadt a sztori és nem volt mit tovább olvasni. 

Utáltam, de mégis szerettem. Szerettem, de mégis utáltam. 

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretik a rejtélyeket, a lájtosabb thrillereket valamint a nem szokványos karaktereket és azoknak nem mindennapi cselekedeteit. 

Ebben a könyvben senki sem Hitvány, és senki sem Hős. Mindenkiben van mindkettőből, az pedig, hogy végül melyik énünk kerekedik felül, csakis rajtunk múlik. 


Borító: 5/5* Imádtam, csodaszép lett!
Történet: 5/5 Még sok ideig magammal fogom hordozni az élményt, amit nyújtott...
Kedvenc szereplő: Wink
Kedvenc jelenet: Amikor rájöttem a csavarra.
Negatívum: Midnight hasznavehetetlensége.

ps: A képek forrása a pinterest!
***
Idézetek a könyvből: 


"Éreztem, hogy beszélnem kell Midnighttal a megbocsáthatatlan dolgokról. Figyelmeztetnem kellett, hogyan rágják be magukat a csontodba, ha nem vigyázol, hogyan törik vörös porrá a szíved, és kergetnek színtiszta tébolyba."

"Az emberek néha egyszerűen eltűnnek, Midnight. Rájönnek, hogy nem a jó úton járnak, vagy valaki más életét élik, ezért fogják magukat, és az éjszaka közepén eltűnnek."

"A szerelem olyan volt, mint egy puha, fehér felhő a viharos fekete égen."

"– Milyen szemét vagy – mondtam nagyon csendben, de így is meghallotta. – Miért kell mindig szemétkedni? Mi a bajod? Így születtél, vagy mi? Néha azt gondolom, hogy üres a szíved. Ez fáj neked, és ettől üvöltesz, mint egy csapdába esett állat. Igazam van, Poppy? Ezért vagy ilyen?"

"Hősökön járt az eszem, Midnighton. Azon, hogy Leaf mindig azt mondta, a legnagyobb hősökben mind volt egy szikrányi gonoszság is, hogy a jóságuk még jobban ragyogjon…"

"– De a hősök bosszút állnak. Ez a dolguk. 
– Azt hittem, hogy embereket mentenek meg, hogy aztán minden jól végződjön. 
– Igen, de előtte elégtételt vesznek, és jóvá teszik a sok rosszat, amit a gonoszok követtek el."***


A Halloween mindig is szíve csücske lesz a Prológus bloggereinek, ugyanis, akik már régebb óta követik munkásságunkat, még emlékezhetnek, hogy tavaly ilyenkor ez volt az első közös projektünk, ami megrendezésre került. Természetesen idén is megünnepeljük október 31-ét, sőt, nem csak egy napot, de egy teljes hetet szentelünk neki! Október 24.-től Halloween napjáig olvashattok értékeléseket és cikkeket April Genevieve Tucholke: Wink, Poppy, Midnight című regényéhez kapcsolódóan, továbbá Halloweeni könyvajánlókat és egyéb bejegyzéseket is. Hogy fokozzuk az élvezeteket, nyereményjátékra is invitálunk benneteket, melynek során a fent említett thrillerből nyerhettek meg egy példányt, a Menő Könyvek Kiadó felajánlásából. A játékról további információkat Facebook oldalunkon találtok.


2 megjegyzés:

 1. Nagyon jó lett, kedvet kaptam az olvasásához, főleg, hogy így most aktuális is...
  Puszi:
  Barby

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! <3 Majd viszem neked és ha kiolvastad kíváncsi leszek a reakciódra. :D

   Pussz,
   Lexa

   Törlés